What's Your Mommy IQ? Take Rosie Pope's Quiz and Find Out!

She's a mother who live-tweeted while in labor with her third child, owns a maternity store and stars in a Bravo reality series that shows her helping Manhattan's stiletto set manage their pregnancies in style.

Now, the British-born woman known for questioning her clients' readiness to become mums has put all of her pregnancy knowledge into one place: A new book titled: Mommy IQ: The Complete Guide to Pregnancy.

While her maternity concierge clients on her show, Pregnant in Heels don't always know the answers to her "Mommy IQ" test, Rosie Pope told TODAY's Savannah Guthrie that most women do know what to do in their gut but are under pressure to feel like they're the greatest mothers.

"If they really trust their instincts they do, but the problem is everybody wants to do the best job they can do because you want to be a really good parent and take care of your babies," she said. "The anxiety is overwhelming, so if you just have a book to point you in the right direction, I think you can really feel equipped and confident in being a parent." (Read an excerpt of Rosie Pope's book here)

With her husband, Daron, Pope is the mother of sons James and Wellington, and the couple welcomed their daughter, Vivienne, on May 13. Pope took to Twitter to explain exactly what she was going through to show what labor was like, the painful parts and all.  "I was trying to explain the process, because so many of our fans and our clients really want to know what really happens during labor," Pope told Guthrie. "So I let them know." Pope said she was only able to do it because "my third delivery was a lot easier than my first." When it comes to pregnancy, TODAY Moms might need to brush up a little. Thousands of votes were cast in an online "Mommy IQ" quiz, but out of eight questions, a majority only answered three correctly. Here is the quiz, the correct answers and a breakdown showing the percentage that each answer received.

1. Why do pregnant women often get leg cramps?

--They generally exercise less and get cramps as the muscles are under-used. 5%
--Increased blood supply causes leg muscles to cramp. 77%
--Nobody really knows. 18%

Answer: Nobody really knows  

"During the night a lot of pregnant women, especially toward the end of their pregnancies, will get really severe legs cramps," Pope said. Even though the cause is unknown, she said: "The important thing is to get up, walk around and drink lots of water."

2. Everyone says you should eat for two! But for a healthy pregnant woman with a BMI in a healthy range, how many extra calories should she consume daily in the first and second trimesters?

--500-700 calories. 10%
--300-500 calories. 49%
--100-300 calories. 41%

Answer: 100-300 calories  

"I really do think that pregnancy is not a time a skimp, so you should indulge every now and again, but it’s important not to go too overboard," Pope said.

3. Folic acid decreases pregnancy complications such as miscarriage and neural tube defects and heart conditions in babies. For it to be most effective, women should take it:

--When they find out they are pregnant. 9%
--One year before they become pregnant. 34%
--At least 1-2 months before becoming pregnant. 56%

Answer: At least 1-2 months before becoming pregnant

"It's really important to start taking it before you get pregnant, not when you get to the doctor's office, which is what a lot of people used to do," Pope said, adding that folic acid can be found in leafy green vegetables.

4. What percentage of women in labor receive episiotomies?

--Fewer than 10 percent. 26%
--30 percent. 42%
--More than 50 percent. 32%

Answer: Fewer than 10 percent

5. When should a woman in labor come to the hospital?

--Contractions are two minutes apart, lasting for one minute each, over the course of one hour (2-1-1). 24%
--Contractions are five minutes apart, lasting one minute each, over an hour (5-1-1). 74%
--Contractions are one minute apart, lasting one minute each, over an hour (1-1-1). 3%

Answer: Contractions are five minutes apart, lasting one minute each, over an hour (5-1-1).

6. How long does it take on average for a woman's breast milk to come in after giving birth?

--Immediately. 17%
--1 day. 23%
--3-5 days. 60%

Answer: 3-5 days

7. Different processes can be used to decaffeinate coffee. If drinking decaf when pregnant, make sure to avoid decaf coffee decaffeinated using which of the following methods:

--Indirect decaffeination. 44%
--Swiss water process. 13%
--Direct process. 42%

Answer: Direct process

8. How many times more likely are women with gum disease to deliver preterm with an underweight baby:

--Two times. 34%
--Four times. 50%
--Seven times. 16%

Answer: Seven times

Read more from TODAY moms:

Rosie Pope: Childbirth fears 'far worse' than labor

Rosie Pope on why she live-tweeted her baby's birth

How 'Pregnant in Heels' helped this first-time mom

Like this? Want more?
preview
Connect with Us
Follow Our Pins

Yummy recipes, DIY projects, home decor, fashion and more curated by iVillage staffers.

Follow Our Tweets

The very dirty truth about fashion internships... DUN DUN @srslytheshow http://t.co/wfewf

On Instagram

Behind-the-scenes pics from iVillage.

Best of the Web